România U21 debutează miercuri, 24 martie, la Campionatul European din Ungaria contra reprezentativei Olandei. Reprezentativa noastră mai este în grupă alături de Germania și Ungaria. Precedenta generație a reușit un turneu final fantastic în 2019, când a ajuns până în semifinalele competiției.
După EURO 2019, s-a vorbit despre un viitor strălucit pentru toți jucătorii reprezentativei sub 21 de ani de atunci. ProSport vă prezintă ce s-a întâmplat cu fiecare titular din echipa de atunci a lui Mirel Rădoi contra Germaniei U21 din penultimul act al turneului final.
Echipa de start a României U21 cu Germania: I. Radu – Cr. Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Fl. Ștefan – T. Băluță, Cicâldău – Man, I. Hagi, A. Ivan – Pușcaș
Ionuț Radu (23 de ani) – În 2019 făcea furori în poarta lui Genoa, echipă din Serie A, unde a bifat 52 de jocuri în cele două sezoane petrecute la grifoni. Din iarna lui 2020, de când a ajuns împrumut de la Inter la Parma, Radu n-a mai bifat niciun meci, a fost doar pe banca de rezerve, iar în august 2020 s-a întors la nerazzurri, unde tot rezervă este și în prezent. Cu toate acestea, selecționerul primei reprezentative Mirel Rădoi l-a convocat pentru meciurile din această săptămână.
Cristi Manea (23 de ani) – a prin echipa ideală a turneului final din 2019, fiind unul dintre cei mai buni „tricolori”. În acea perioadă, fundașul tocmai plecase de la CFR Cluj și, teoretic, era sub contract cu Apollon Limassol care l-a tot împrumutat în ultimii ani. Deși aștepta un transfer mare după plecarea de la campioana României, Manea a ajuns la FCSB, unde nu s-a impus, iar după patru luni a ajuns din nou la CFR Cluj unde evoluează și în prezent.
Ionuț Nedelcearu (24 de ani) – a plecat din Rusia, de la Ufa, la AEK Atena, în Grecia, unde s-a impus și e titular indiscutabil. A reușit și un gol în acest sezon. Deși pare un transfer bun, cota sa de piață de pe transfermarkt a scăzut de la 3.5 milioane de euro la două milioane de euro. Apărătorul a devenit o prezență constantă și în prima reprezentativă a României.
Alexandru Pașcanu (22 de ani) – era la echipa de tineret a celor de la Leicester, iar în toamna lui 2019 a făcut pasul la CFR Cluj, unde a jucat pentru prima dată la nivel de seniori. La ardeleni nu s-a impus și după doar 4 meciuri a fost împrumutat la Voluntari, unde a bifat 19 partide. CFR nu l-a luat înapoi, dar l-a împrumutat la Ponferradina, în liga a doua spaniolă, unde a bifat toate meciurile până acum, reușind și un gol.
Florin Ștefan (24 de ani) – a fost dorit de FCSB imediat după EURO 2019, însă Sepsi nu l-a lăsat să plece și jucătorul a rămas la Sfântul Gheorghe unde evoluează și în prezent ca titular în majoritatea meciurilor.
Tudor Băluță (21 de ani) – a suferit una dintre cele mai interesante mutări după Campionatul European din 2019. Acesta a semnat cu Brighton la începutul anului 2019, însă a rămas la Viitorul până la finalul acelui sezon. Pentru formația engleză a jucat doar la tineret, iar la începutul lui 2020 a fost împrumutat în Olanda la ADO Den Haag. În același an, dar în octombrie, englezii l-au împrumutat la Dinamo Kiev, echipa antrenată de Mircea Lucescu, însă nici la ucraineni nu s-a impus.
Alexandru Cicâldău (23 de ani) – a rămas la Universitatea Craiova, însă cariera sa este pe o pantă ascendentă, iar acest lucru este dovedit de convocarea la prima reprezentativă, dar și de faptul că i-a crescut semnificativ cota pe transfermarkt: de la 3.5 milioane de euro în 2019 la 5.5 milioane de euro în prezent.
Dennis Man (22 de ani) – a avut cea mai mare ascensiune! În 2019 era titular de drept la FCSB, iar în prezent încearcă să se impună în echipa celor de la Parma, după ce a reușit să devină cel mai scump jucător român plecat vreodată din Liga 1: pe 13 milioane de euro. În 2020 a fost desemnat fotbalistul anului în România, iar la începutul acestui an a prins transferul la Parma. Și în acest moment este convocat în lotul lui Mirel Rădoi, deși ar fi putut juca și pentru România U21.
Ianis Hagi (22 de ani) – la fel ca Man, Ianis poate evolua și el pentru reprezentativa de tineret, însă Mirel Rădoi a ales să-l convoace la naționala mare. După EURO 2019, Hagi Jr. a plecat de la Viitorul la Genk, însă nu s-a impus și belgienii l-au împrumutat la Glasgow Rangers, unde românul s-a regăsit sub bagheta lui Steven Gerrard. De altfel, Ianis Hagi și-a trecut în palmares și un titlu de campion cu Rangers în acest sezon.
Andrei Ivan (24 de ani) – n-a avut același noroc precum colegii săi din ofensivă și s-a întors la Universitatea Craiova, după o aventură în străinătate la Rapid Viena și Krasnodar. Patronul Mihai Rotaru încearcă să-l reinventeze pe Ivan, sperând la un alt transfer în străinătate pe multe milioane de euro. În acest sezon are 5 goluri în 24 de meciuri pentru Craiova, în Liga 1.
George Pușcaș (24 de ani) – s-a întors la Inter după Campionatul European din 2019, după ce timp de un an jucase împrumut pentru Palermo. La rândul lor, nerazzurri l-au dat la Reading, unde s-a impus rapid. Datorită evoluțiilor din Championship, Mirel Rădoi l-a convocat și la prima reprezentativă.
24 martie: România U21 – Olanda U21 27 martie: Ungaria U21 – România U21 30 martie: Germania U21 – România U21
Faza grupelor EURO U21 va avea loc în perioada 24-31 martie 2021, în timp ce fazele eliminatorii se vor disputa între 31 mai și 6 iunie 2021. În acastă săptămână, turneul final va putea fi urmărit în direct la TVR 1 și în format liveVIDEO+FOTO pe ProSport.ro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER